At give eller SAMKLANG

 


Den gamle dame sagde: “En dag talte jeg med et menneske, der var helt udmattet. Han oplevede, at folk omkring ham trak og trak i ham og ville ham rigtig meget. Han havde om natten drømt, at han døde af det. Det var jo ikke så rart…. “Hvad skal jeg gøre”, sagde han… Jeg spurgte ham, hvad det var, han brugte af…

“Noget jeg gerne vil værne om, men jeg har ikke mere… ” sagde han. ” Men stadig trækker de i mig og stadig giver jeg … “

“Kan vi give noget, vi ikke “har”, sagde den gamle dame…

Et godt spørgsmål…”

“Der ikke er slet ikke et svar på det. Spørgsmålet emmer af mellemværende. Derfor er der ikke et konkret svart. Men indlevelse skal vi bruge…

Vi kan let dreje spørgsmålet ind i en anden kerne, mærke hvad det handler om følelsesmæssigt frem for tænkt. Hvad er det for et mellemværende, det handler om, når vi føler, vi giver noget, vi ikke har? 

Det er et mellemværende i os selv. Og dette mellemværende har betydning for mellemværendet med en anden eller med andre.

Vi kan dreje spørgsmålet ind i en blødere og mere flerstrenget form… måske endda en musisk form. For disse mellemværender kan opfattes som klange: “Hvordan klinger jeg med mig selv, hvordan klinger jeg med andre. Hvordan klinger vi sammen.”  Spørgsmålet, om vi kan give noget, vi ikke har, kan omformes til, om vi kan føle, der er SAMKLANG.

Alt det med at erkende og genkende det, vi oplever, det kan vi kalde GENKLANG  i musiske forstand. For det minder os om noget; historien vækker noget mytologisk i os, inde i tusmørket. Det er noget andet…

Men det som historien vækker i sjælen, det er SAMKLANG. Fænomenet samklang er sjæleligt.

Det er måske det, vi egentlig mener, når vi i ord taler om, hvorvidt vi er i stand til at give noget. For hvis vi ikke samklinger, kommunikerer vi ikke på det sjælelige plan. Og så føler vi ikke kærlighed, ømhed, empati eller kreativitet. Vi kan blive helt udmattede af at prøve at være sammen, men ikke finde vej til hinanden. Ikke at kunne finde en fælles melodi.

Hvis vi ser på det på den måde, er det mere et spørgsmål om samklang end om at give noget. Vi kan ikke give noget vi ikke har, logisk set, men hvis der er samklang, så føler vi kærlighed og medfølelse, kvaliteter der har karakter af at være givende. men så kan vi heller ikke bruge det op…. Det er bare noget, der flyder.

Det kan  godt være du ikke HAR mental forståelse at GIVE et andet menneske. Men hvis i er i samklang, FØLER du noget og kan indleve dig i dette menneskes følelser.”

Det ene store område i heling handler om samklang.

 


Kontakt

TERAPEUT VIBEKE FOLMER RASMUSSEN
Sdr Ringgade 37, 8000 Aarhus C & Maria Hjerte Engen, Sostrup, 8500 Djursland

Tlf.: +45 26 39 10 13
Mail: mail@vibekerasmussen.dk